Nimeni nu ne crede dac─â s─ârut─âm pas─ârea
din zbor, iarba înverzind. Noi suntem un fel
de martori ai adolescenţei ruginind.
"Cire┼čar" Nichita St─ânescu
Arhiv─â Articole »
Doar ├«nving─âtorii au mil─â de ceilal╚Ťi - Alexandru Fintoiu
Un om s-a înf─â╚Ťi╚Öat înaintea lui Isus ╚Öi I-a zis „Fiul lui David, ai mil─â de mine!”.

A avut. Mila e înrudit─â cu dragostea. Orice om care vine la Dumnezeu cu credin╚Ť─â capat─â mil─â.

Mil─â, pentru c─â n-ai cum s─â vii îndrept─â╚Ťit înaintea Lui. Dreptatea noastr─â, faptele noastre, ideile noastre, gândurile noastre, toate, nu pot fi socotite ca o moned─â de schimb în dorin╚Ťa de a c─âp─âta aten╚Ťia lui Dumnezeu. Dac─â primim ceva, dac─â avem parte de o binecuvântare, fie ea spiritual─â sau material─â, nu ni se datoreaz─â nou─â, ci milei Lui.

Mil─â, pentru c─â atunci când am fost bolnavi, s-a uitat la suferin╚Ťa noastr─â în condi╚Ťiile în care exist─â o mul╚Ťime de oameni bolnavi în lumea asta la care El se putea uita ╚Öi care nu primesc nimic. Probabil nu primesc pentru c─â nu cred.

Mil─â, pentru c─â în ruinele sufletului nostru, Dumnezeu a citit c─â ╚Öansa pe care ne-o d─â s─â ne schimb─âm atitudinea, poate crea ╚Öanse ╚Öi pentru cei c─ârora le spunem despre mântuirea Lui. Din ruinele vie╚Ťii unui om, Hristos poate construi temple vii.

Mil─â, pentru c─â El e singurul care ╚Ötie cum este s─â suferi nedrept─â╚Ťi, dureri, chinuri ╚Öi triste╚Ťi. Prieteni, fra╚Ťi, p─ârin╚Ťi sau colegi pot doar s─â-╚Öi imagineze sau s─â empatizeze cu tine, Dumnezeu îns─â, este singurul care ╚Ötie exact prin ce treci.

Sfântul Ioan Gur─â de Aur spunea c─â Dumnezeu ne-a dat mila ca o porunc─â a dragostei. Mila adev─ârat─â nu este un sentiment, ci indescriptibilul frumos ce locuie╚Öte în dragoste.

Hr─âne╚Öte-l pe cel ce moare de foame. Dac─â nu o faci, îl ucizi. Mila pân─â la urm─â este ac╚Ťiune.

Românul spune o vorb─â ciudat─â. Mil─â mi-e de tine dar mai mil─â îmi e de mine. Probabil mila de sine este singura mil─â p─âc─âtoas─â.

Mila de sine este doar pentru înfrân╚Ťi. Pentru c─â doar înving─âtorii au mil─â de ceilal╚Ťi.

                                                                                                                                                Alexandru Fintoiu« ├«napoi