Nimeni nu ne crede dac─â s─ârut─âm pas─ârea
din zbor, iarba înverzind. Noi suntem un fel
de martori ai adolescenţei ruginind.
"Cire┼čar" Nichita St─ânescu
Arhiv─â Articole »
S─â vrem mai mult cerul - Alexandru Fintoiu
Când George Co╚Öbuc a scris poezia “Noi vrem p─âmânt”, nobilimea din vremea aceea s-a sim╚Ťit atacat─â. Pentru ei era mai important p─âmântul decât omul. Cât timp m─ânânci ╚Öi bei ╚Öi nu te tulbur─â nimeni, e bine. Problema este când cineva atenteaz─â la integritatea achizi╚Ťiilor tale.

În trecut, cei s─âraci ╚Öi-au dorit o palm─â de p─âmânt în plus, un castravete sau o ceap─â în plus. Am ajuns la concluzia c─â ╚Öi în prezent, o palm─â de p─âmânt ╚Ťi-aduce o oarecare independen╚Ť─â. Mul╚Ťi doresc în palma aceea o cas─â, o via╚Ť─â, o familie. Dar pacea nu ╚Ťi-o d─â p─âmântul.

Cred c─â ar trebui s─â vrem mai mult cer. F─âr─â cer, p─âmântul n-are noim─â. Lutul acesta ne ocup─â prea mult timp, uitând c─â olarul este Hristos. El a pus ve╚Önicia în vase de lut pe care le-a numit oameni. Unele sunt de cinste iar altele de ocar─â. Unele consum─â fapte reprobabile, vicii, minciuni ╚Öi p─âcat, iar altele onestitate, caracter ╚Öi sfin╚Ťenie.

P─âmântul e devorator de timp pre╚Ťios. Tot Co╚Öbuc zicea c─â “n-avem nici vreme de-nchinat c─â vremea ni-e în mâini la voi”. Pentru Dumnezeu nu prea mai e timp. Dar este destul pentru cump─âr─âturi, pentru bârfe sau pentru ur─â.

Este momentul ╚Öi v─â chem s─â vrem altceva de la noi. Poate dragoste, în╚Ťelegere, r─âbdare ╚Öi pu╚Ťin zâmbet. De glume ieftine suntem oricum s─âtui.

Om vrea noi p─âmânt, dar s─â-L vrem mai mult pe Dumnezeu.

Alexandru Fintoiu« ├«napoi